søndag 5. september 2010

Hat trick

Kodahl på Comosjøen 1. september 2010
Italiensk sådan. Samme dag som jeg reiste til Como og Parolario-festivalen, ble jeg invitert til festivalen Tuttestorie på Sardinia i midten av oktober. Men først Como – satt på scenen sammen med Hallgrimur Helgason, en sympatisk forfatter fra Island - gitt ut på Cappelen Damm i Norge og endatil nominert til Nordisk råd.

Temaet for Parolario var det evige Giallo Nordico, altså nordisk krim, Scandi-crime som sjangeren etter hvert omtales som  i Storbrittania og USA.

Hallgrimurs bok Toxicc handler om en bosnisk leiemorder som myrder og tar identiteten til en evangelisk prest. Fra en rolle til en annen med andre ord. På Islandsk 10 ráð til að hætta að drepa fólk og byrja að vaska upp – med engelsk undertittel: The Hitman's Guide to House Cleaning.  Halgrimur anser seg ikke som krimforfatter, men i italia, i kjølvannet etter Stieg Larson, er det gult alt som kommer fra Norden.

Maritime og hjulrullende installasjoner likestilt
Stieg Larson har vært en kioskvelter av dimensjoner i Italia. Mitt forlag, Marsilio, har vokst seg digert på salg av bøkene om Blomkvist & Salander, med den følge at de fleste italienske forlag nå ser seg om etter nordisk krim i et voldsomt voksende marked.

Kanskje derfor jeg blir velsignet med hele tre turer til det vakre landet i 2010

Fumiculare - sporet i fjellsiden
Como ligger bare tre kvarters kjøring fra Milano. Snakk om overgang, fra metropol til landlig idyll på under timen. Nesten som å være hjemme i Norge. Fikk anledning til å ta en tur på Comosjøen tidlig på morgenen. For en liten penge kan du få en times rundtur med en passasjerbåt som trafikkerer mellom Como og landsbyene som klynger seg til fjellsidene langs vannet. Noe av særpreget ved denne innsjøen er hvordan den bukter seg inn og ut av dalførene. En båttur blir eksotisk og spennende.

Etterpå rakk jeg en tur med den lokale fløybanen opp til Brunate, som har fantastisk utsikt over sjøen og byen.

Spektakulær utsikt fra Brunate
Kriminalromaner omtales i Italia som Giallo, som betyr gult. Det er et navn med tradisjoner. Navnet kommer fra den første store krimserien som ble publisert i Italia på forlaget Mondadori. Omslagene var gule og derav navnet, Giallo. Altså – ganske likt tradisjonen i Frankrike, der forlaget Gallimard gjennom sin serie noir ga oppnavnet til sjangeren noir. Vokser Framgangen for nordisk krim i Italia, vil det kanskje endre begrepene. Konklusjonen til debattantene som diskuterte fenomenet før denne forfatteren skulel på scenen var i alle fall entydig: Look north for fiction!

Stigende!
Mitt eget forfatterskap er også på vei oppover fikk jeg vite. Hardback-utgaven av Den fjerde raneren, Il quarto complice, er stigende.

Publikum og scene
Under festivalen Tuttestorie i Cagliari på Sardinia, skal jeg på scenen sammen med Håkan Nesser. Jeg gleder meg. Har aldri vært på Sardinia før og alle italienerne jeg møtte, skrøt voldsomt. Det skal til og med være mulig å ta en svømmetur i oktober.

Likte du dette innlegget? Les også om Kodahls besøk i Merano tidligere i år:
Kodahl i Merano

2 kommentarer:

  1. Sardinia har my vakkert å by på. Vi var der sommeren 2000 og særlig Costa Smeralda har mange flotte strender med turkisblått vann og hvit sand. Har du sjansen, bør du leie bil og ta en tur langs nordkysten. Stikk innom Isola de Gabiani for en svømmetur.

    SvarSlett
  2. Hadde jeg bare hatt bedre tid.Takk for tipset. Skal i alle fall leie en bil

    SvarSlett