Serien om Gunnarstranda og Frølich

Den første boken om Gunnarstranda og Frølich heter Dødens investeringer. boken ble gitt ut første gang i 1993. den er siden kommet ut i mange opplag. Boken innledet en bølge av politiromaner i Norge.


En tilfeldig kjærlighetsnatt. To personer som passerer hverandre i et portrom på Grünerløkka. En telefon som ringer og ringer uten at noen svarer …
En av naboene til den unge kvinnen undersøker hvorfor hun ikke tar telefonen, og de to etterforskerne Gunnarstranda og Frølich har med ett fått en alvorlig drapssak i hendene.
Hva er årsaken til forbrytelsen? Et ganske trivielt sjalusimotiv? Konflikter i naboskapet eller på jobben? Eller noe helt annet? Ingenting er så enkelt som det ser ut til, og saken har mange mørke forgreninger …
Romanen er en ytterst dreven krimdebut, som introduserer politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich. De er tegnet med en troverdighet og humor som fikk kritikerne til å hente fram de store ordene. Dødens investeringer er en drivende kriminalroman fylt av spenning og innsikt.

ISBN: 82 05 21586 - 3

«… et meget bra debutarbeide.»
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
«Boken er god … skrevet i et lett og ledig og ganske fargerikt språk.»
YNGVAR USTVEDT, VG
«Det er all god grunn til å ønske Kjell Ola Dahl velkommen som kriminalforfatter. Hans debutroman Dødens investeringer er en småfrekk og underholdende politiroman fra Oslo.»
LARS HELGE NILSEN, BERGENS TIDENDE
Bok nummer to i serien – En liten gyllen ring – ble utgitt i 2000. KOdahl mottok Rivertonprisen  for denne romanen. romanen ble også nominert til Brageprisen og til den skandinaviske prisen Glassnøkkelen.

En ung kvinne blir en morgen funnet drept på en bestialsk måte. Kvelden før deltok hun på en fest i Vinterhagen – et kollektiv for avvenning av rusmisbrukere. Hun forsvant fra festen i en bil, kjørt av sivilarbeideren Henning. Katrine var tidligere klient på kollektivet, og nå rehabilitert og i jobb. Hvorfor måtte hun dø? Politiførstebetjent Gunnarstranda og hans assistent Frank Frølich begynner møysommelig oppnøstingen av forholdene rundt drapet. Ligger løsningen i Katrines fortid som misbruker? Har drapet en forbindelse til personalet på kollektivet?
Gunnarstranda og Frølich dukket opp for første gang i Kjell Ola Dahls debutroman Dødens investeringer i 1993. En liten gyllen ring er en intrikat og drivende beretning der flere tråder løper sammen til en overraskende og forrykende slutt.

ISBN: 82-05-27299-9Bok nummer  tre i serien om Gunnarstranda og Frølich heter Mannen i vinduet.
Romanen ble kåret til årets kriminal på forfatterne.net

Amerikansk utgave av Mannen i vinduet


Reidar Folke Jespersen, antikvitetshandler på Frogner i Oslo, forlater en morgen sitt hjem og tar en taxi til en kafé et lite stykke unna. Gjennom kafévinduet ser han et par timer senere sin kone forsvinne inn i oppgangen på den andre siden av gaten, der elskeren hennes bor. Jespersen forlater straks kafeen og begir seg av gårde for å møte sine to brødre. Morgenen etter blir han funnet drept, sittende naken i en lenestol i vinduet til antikvitetshandelen.
Politiførstebetjent Gunnarstranda kommer til åstedet sammen med Frank Frølich. Alt de har å holde seg til er en tallkombinasjon skrevet med tusj på den døde, noen forsvunne krigseffekter, samt en rekke personer som er svært fornøyd med at mannen er død.
Mannen i vinduet er en intrikat og spenningsfylt kriminalfortelling om kjærlighet, hevnønsker og skygger fra fortiden. I denne romanen utforsker Kjell Ola Dahl et klassisk domene innenfor sjangerområdet noir.

ISBN 82-05-29768 -1
Lydbok lest av Jan Grønli: ISBN: 82-421-1131-6Bok nummer fire fikk tittelen Lille Tambur. Den ble første gang publisert i 2003.
Et tilsynelatende vanlig overdosedødsfall i et parkeringshus i Oslo viser seg å være innfallsporten til en grotesk historie om misbruk av utviklingshjelp, spekulasjon i legemiddelindustrien og et uforklarlig forsvinningsnummer.

Journalisten Lise Fagernes hater parkeringshus, men klarer også denne gang å få manøvrert bilen sin inn i en ledig luke. Idet hun skal legge på leppestift, får hun øye på en stivnet skikkelse i bilen vis-à-vis. Det later til å være et ordinært overdosedødsfall, og en motvillig førstebetjent Gunnarstranda settes på saken. Kristine Ramm heter den døde, og den siste hun ringte til var Stuart Takeyo, en kenyansk stipendat som er meldt savnet. Da obduksjonen viser at Kristine er drept med overlegg, settes kreftene inn på å finne Stuart.
Kjell Ola Dahls mesterhånd bringer leseren inn i en etterforskning som denne gang fører oss til det afrikanske kontinent og som hele veien utfordres av en ivrig kvinnelig journalist som ikke er redd for å legge seg et dristig hestehode foran politiet.
ISBN: 82-05-32313-5
LYDBOK LEST INN AV NILS OLE OFTEBRO:
ISBN 82-421-1388-2


Bok nummer fem har tittelen Den fjerde raneren. Boka ble gitt ut første gang i Norge i 2005.

Det hele starter med at Frølich redder en ukjent kvinne unna en skuddveksling i forbindelse med en politiaksjon. Kvinnen Heter Elisabeth Faremo. Hun oppsøker ham senere. Han fascineres av henne. De innleder et forhold. Men hun er tilbakeholden med å snakke om seg selv. Han oppdager at hun snakker usant om flere ting. Dessuten har hun forhold til en annen samtidig, en kvinne. Hun har dessuten en bror som er tungt kriminell. Frølich innser at han må forsøke å bryte med henne, men han får det ikke til. En natt  våkner han alene. Hun er forsvunnet. Den natten skjer et drap på en vaktmann på brygga i Oslo. Broren hennes siktes for drapet. Men så går broren fri, fordi Elisabeth gir ham alibi. Frølich får ikke dette til å stemme. Nå er det heller ingen vei tilbake for ham selv. Han virvles inn i en malstrøm bestående av forbrytelser, løgner og ikke minst sin egen besettelse.

ISBN: 82-489-0530-6
Lydbok lest inn av Jan Grønli, ISBN 13-978-82-421-1816-5

Bok nummer seks i serien kom ut i 2007 og heter Svart engel.

En politimann blir funnet drept på Grønland torg, utenfor Asylet, politiets eget vannhull i Oslo. Gunnarstranda får saken og det er lite populært blant hans kolleger. Han og den drepte, Ivar Killi, har en betent fortid.

På samme tid har Frølich fått jobb som leder for seksjonen Savnet. Han håndterer Oslopolitiets anmeldelser knyttet til forsvunne personer. Den første saken han får i fanget er en advokat Welhaven som blir meldt savnet av sin datter. Våre to helter jobber hver for seg inntil det viser seg at enkelte aktører har sine snarer ute i begge leire.

Svart engel er en bok om oppklaring av en forbrytelse, men også om rivalisering og kameraderi, gjengkriminalitet og korrupsjon.  Samtidig er Svart Engel en bok om vennskap og lidenskaper enten den rettes mot fysisk, kjærlighet, naturen, god mat eller vin. 

ISBN: 978-82-489-0723-7
Lydbok lest inn av Anders Ribu: ISBN 978-82-421-2369-5
Kvinnen i plast er bok nummer sju i serien om Gunnarstranda og Frølich

Politimannen Frank Frølich pågriper en kvinne i besittelse av kokain natt til lørdag. Samme kveld er han i førtiårslaget til en  en gammel venn som han ikke har sett på mange år. Han blir introdusert til vennens forlovede: Den samme kvinnen han pågrep den natten – Veronika Undset.

Franken og Veronica deler en felles hemmelighet. Men bare en liten stund, for mandag kveld blir det funnet et lik dumpet i en avfallskontainer på Kalbakken i Oslo.  En kvinne, uten klær, forbrent på magen og i skrittet. Den døde er pakket inn i plast. Den eneste ledetråden etterforskerne har er en øredobb i den døde kvinnens venstre øre.

Franken anser seg som inhabil. Den døde er nemlig Veronica Undset. Han etterforsker en forsvinningssak isteden: En kvinne fra Uganda, som deltok på Universitetets sommerskole er forsvunnet.

Det går ikke bedre enn av Frølich dras inn i etterforskningen av den drepte kvinnen i plast. Teamet Gunnarstranda, Frølich, Lena Stigersand og Emil Yttergjerde må dykke i Oslos underverden bokstavelig talt. Dypest må Frølich, som ikke kommer utenom hans og kameratens uløste knuter fra fortiden.

Da jeg var på krimimessen i Horsens i Danmark, gjorde forlaget et opptak og ba meg fortelle om boken:

ISBN 978-82-05-39843-6
Lydbok lest inn av Ivar Nergaard: ISBN 978-82-421-4871-1

Isbaderen er den åttene romanen i serien om Gunnarstranda. Nå er det duket for en ny stjerne i galleriet. Lena Stigersand får saken om en mann som druknet utenfor Rådhusbrygge i Oslo en kald desembernatt. Samtidig må Gunnarstranda hanskes med en ulykke på T-banen i Oslo. 

Den druknede jobbet som saksbehandler i Etikkrådet knyttet opp mot Statens Pensjonsfond Utland - det såkalte Oljefondet. Problemet for Lena er imidlertid å rekonstruere mannens bevegelser siste kvelden og natten han levde. Alle spor stanser opp på den såkalte Flammen, Flamingo Restaurant på Grefsen.Her skal han ha spist middag med en kvinnelig stortingsrepresentant. hun nekter imidlertid for å ha vært på stedet. Befant han seg der eller gjorde han ikke? Hvor ble han av etterpå? Lena samarbeider med en journalist som også er interessert i saken. Spørsmålet blir snart om journalisten har en egen agenda. Hvis han har det, hva er det han egentlig vil? 

Gunnarstranda må finne ut hva som egentlig skjedde med kvinnen som mistet livet i møtet med T-banen. Når Lena krysser grensene blir det han som hanker henne inn igjen. 


Hør Kjell Ola Dahl si litt om romanen:

Her blir det sagt ennå litt mer om Isbaderen: