søndag 24. november 2013

Årets pinnekjøtt - tjuvstart


Her på Torgunrud har vi blant annet en flokk av norsk spælsau, hvit og brun. Spælsauen er magrere enn tradisjonell norsk hvit, men som på den annen side, spæl har bedre kjøtt. Smaken er bedre. Det har med fôr å gjære. Også sauen blir det den eter. Spælsauen foretrekker lauv framfor gras. Det blir mer viltsmak i kjøttet. Dessuten er de spreke. 

Fire sider av lam ble spekket til pinnekjøtt. Det ene lammet var lite og det andre var noe større. Tenkte jeg skulle smake forskjellen. I dag har man smakspaneler på pinnekjøtt i avisene. Osloborgerne ser på rødfarge og hvor mye bein det er på asjetten og slikt. De har ikke skjønt at det kvaliteten på pinnekjøttet bestemmes lenge før de stakkars lammene går til skafottet.

Sidene ble tørrsaltet. De ble gnidd inn og dekket med havsalt på stabburet 5. Oktober. Min bestemor brukte en trebutt. Jeg har et digert murerkar til oppgaven, men som hommage til tidligere slekter blir karet lagt ned i den gamle bestemorsbutten.

Fem dager senere ble sidene hengt til tørk på Stabburet.

Deretter var det å høste einer til røykingen.

To og en halv uke senere foregikk røyking. Et anlegg Reodor Felgen kunne satt stmepelet sitt på. Ei gammal tretønne og en Jøtul 1940 med Sju meter rør i mellom gjør susen.





Røyken skal være kald


Fire uker senere var det første smak. La oss kalel det tentamen på julemiddag. Kålrotstappe, potet, tjuvstart på juleølet og en akkevitt fra Egge gård. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar