mandag 27. mai 2013

Øvingstid Brytningstid

Feiring Jernverksteater øver på stykket Brytningstid en soldag i mai
8. juni åpner Carsten Ankers lysthus på Lysthuskampen i Feiring. I den anledning skal Feiring Jernverkteater s spille et stykke som dramatiserer det som skjedde på dagen 200 år tidligere:


Stykket heter Brytningstid.
Manus:Kjell Ola Dahl,
Regi: Guro Ekornholmen
Ensemble: Feiring Jernverksteater

I mai 1813 smugles tronarvingen prins Christian Fredrik fra København til Norge. Det er krig i Europa. Danskekongen er alliert med Napoleon og i krig mot blant annet England. Britene blokkerer norske havner. Christian Fredrik seiler forkledt som matros for å komme ubemerket forbi den britiske marinen. I slutten av mai stiger han i land på Skjærhalden på Hvaler.

Han reiser til Christiania og utroper seg til Statholder (visekonge over Norge). Tronarvingen er bare 26 år gammel.

Han reiser omkring på Østlandet for å gjøre dette kjent og for å bygge nettverk. Den 8 juni kommer han fra Elverum via Hamar til Morskogen. Her venter hans gode venn, Carsten Anker, som er verkseier på Eidsvoll Verk. Anker har siden 1799 hatt under oppføring et helt nytt jernverk på andre siden av Mjøsa, i Feiring.
Ekornholmen ved tre av dem

Det var slik at Eidsvoll Verk alltid hentet malmen til jernutvinning i gruvene her. Men Anker var framsynt. Han bygde Feiring Jernverk for å ha et verk som kunne blåse rent råjern i kort avstand fra gruvene, råjern som kunne videreforedles på Eidsvoll.

Denne dagen, 8. juni 1813 har han invitert Norges tronarving til å se på verket. De setter ut i båt fra gården Skrårud på Morskogen, seiler over Mjøsa og går i land på Sotodden ved gården Torgunrud. Herfra rir de oppover i åsen til Feiring Jernverk. Her, på verket blir de to vennene tatt imot av forvalter Kloumann.

Anker hadde oppført et eget lysthus på en kolle over verket – Lysthuskampen. De to reiser hit og får bevertning. Etterpå er det omvisning på verket. Det støpes en minneplate som dokumenterer besøket før de to reiser videre til Eidsvollbygningen på Eidsvoll.Bare et halvår senere er Christian Fredrik og Anker i gang med Stormannsmøtet som forbereder møtet med grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll i Mai 1814.

Utsikten er upåklagelig


I anledning 200-årsjubileet har Feiring historielag i samarbeid med kommunen og andre sponsorer gjenreist Carsten Ankers lysthus etter Origialtegningene.

8 juni 2013 skal det åpnet på nytt.
Følg med! Følg med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar